Levensbeschouwelijk Platform Leiden

Dankwoord RK- terreur heeft geen religie

Zoals al meer gezegd vanavond werd en wordt de brief “namens alle moslims in Leiden.” zeer gewaardeerd, en ik spreek nu ook namens  de Rooms Katholiek gemeenschap uit de stad en ommelande.

Wat mij trof was de fijngevoeligheid die uit de woorden van de brief spreekt.

Niet alleen gaat het om aanslagen, naast die in hotels, in gebedshuizen, maar ook op mensen die aan het bidden waren.

En wel tijdens het Paasfeest, het meeste belangrijke Feest voor Christenen.

Dat u als Imans en besturen van de Leidse Moskeeën ook daar oog voor hebt gehad raakte mij.

Vanuit de Rooms Katholieke Parochie dus nogmaals een woord van dank voor uw blijk van medeleven.

Terreur kent geen religie, dat hebben Nieuw Zeeland en Sri Lanka helaas weer duidelijk gemaakt. We hebben als katholieken  gebeden voor de slachtoffers van deze beide aanslagen en voor hun nabestaanden. Ook bidden wij voor de daders, nu zij voor Gods rechterstoel staan of als, zij nog leven, om de lange weg van berouw.

Terreur kent geen religie, maar geen religie zou ook terreur mogen kennen of mogelijk mogen maken. Ieder mensenleven is levens-waardig. Paus Franciscus zei onlangs: “Men kan de Schepper niet eren zonder de heiligheid van iedere mens en van ieder mensenleven te beschermen. Ieder afzonderlijk is in de ogen van God even kostbaar.” (4 febr 2019)

Maar deze waardigheid van elk mensenleven is er niet omdat religies of maatschappijen of wetten die toekennen. Het is een ‘intrinsieke waardigheid’, die behoort tot het wezen van iedere mens. Alle “mensen van goede wil”, gelovig, religieus of niet, zullen zich hierin met elkaar verbonden weten.

In uw brief werd ook uitdrukkelijk “ieders vrijheid om te geloven” genoemd. Ook dat is een intrinsiek recht van iedere mens, te geloven, religieus te zijn, van religie te veranderen of niet te geloven. Mits de eerder genoemde mensenrechten daardoor nooit bij anderen geschonden worden. Ieder zal voor zijn of haar visie eigen redenen en argumenten hebben. Daar kunnen we met elkaar over spreken. Maar een geloof afdwingen, verbieden of met geweld verspreiden zijn geen argumenten hierbij. De weg is altijd, zoals ook de katholieke Kerk benadrukt, die van de dialoog.

Vanuit de katholieke Kerk stemmen we evenzeer in met uw omroep om samen op te trekken en “verdeeldheid en haat tegen te gaan”. Laten we elkaar daarom blijven zoeken en vinden, hopelijk vaker bij mooie gebeurtenissen dan bij vreselijke gebeurtenissen.

Daarbij ter afsluiting nog een woord van Paus Franciscus:
“Of we bouwen de toekomst samen of er is geen toekomst.” (4 febr 2019)