Kerst is het feest van licht en vrede.
Voor christenen is dit het geboortefeest van het Kind Jezus.
Zijn geboorte wordt gezien als het aanbreken van een nieuwe tijd. Met meer menselijkheid en compassie. Dat loopt uit op vreugde en vrede voor alle mensen.
Voor christenen over de hele wereld is Kerst het feest van het licht. Van de nieuwe morgen, het aanbreken van een nieuwe dag. Andere gelovigen en ongelovigen vieren dit mee.
Kerst sluit strak aan bij het oorspronkelijke feest van de zonnewende. Na maanden van korten gaan de dagen weer lengen. Dat is fijn. Het licht geeft vrijheid, om te zien waar je bent, en met wie je bent. Licht brengt de natuur tot leven, de bloemen tot bloei. Toen het christelijk geloof bepalend werd, kreeg de wending van mensen de nadruk. Belangrijker dan de lengende dagen zijn de mensen die elkaar het licht in de ogen gunnen.
Het Kerstverhaal is vol symboliek. De geboorte in de nacht wijst op het voorbij gaan van de duisternis. Dat er voor het kind geen plaats is in de herberg, of het gastenverblijf, geeft aan dat de geboorte van iets nieuws op verzet kan stuiten. De tegenwerking van de maatschappelijke en geestelijke machthebbers verraadt het karakter van het kerstkind.
Zijn geboorte voedt de hoop dat recht en compassie de wereldnacht gaan verlichten.
Het bekende kerstverhaal verbindt oude en nieuwe thema’s om de wereld mooier te maken.
Veel van wat we zien van Kerst is latere ontwikkeling.
Dat begon al toen het oude lichtfeest werd omgedoopt in het geboortefeest van Christus.
Voor een exacte datering van de geboorte van Jezus ontbreken de nodige gegevens. Kerst is op inhoudelijke gronden gekoppeld aan het zonnewendefeest.
Alle ingrediënten voor de huidige kerstviering hebben een verhaal. De dennenboom vertelt als ‘evergreen’ de hele herfst over de lente. In huis komen daar de lichtjes bij om het aanbreken van een nieuw jaar fonkelend te begroeten. De traditie vertelt over de wijzen uit het oosten die het kerstkind hun geschenken brengen. Dat is in de vierde eeuw opgepakt door de bisschop van Myra, bekend geworden als Sinterklaas of Santa Claus. Sinds de achtiende eeuw is vanuit Amerika Father Christmas, op zijn slee getrokken door rendieren, de brenger van geschenken. Ook om orde op zaken te brengen: wat fout is moet stoppen.
De meest gebruikte naam voor het kerstfeest is kerstmis. Dat komt van de katholieke naam voor de feestelijke viering van de mis in de kerstnacht: de kerstmis.
Samen eten, cadeaus uitwisselen, vooral samen zijn in vrede is een basisgevoel voor de kerstnacht en een goed begin van een hopelijk mooi nieuw jaar.
Ad Alblas